SINAVLARDAKİ BAŞARISIZLIKTA EN İSİTKRARLI GİDEN ÜLKEYİZ
Kısaca PISA “Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı” sınavlarında en istikrarlı ülke Türkiye’dir. Bunu her yıl sondan ikinci olarak kanıtlamıştır. Milli Eğitim Sistemindeki kara tabloyu özetlersek;
“65 ayrı ülkeden 540 bin öğrencinin katılımıyla yapılan PISA sınavlarında matematik ve fen alanlarında Türkiye Avrupa’nın sondan 2’inci oldu. Kırk yıl İngilizce eğitimi verip öğretemeyen tek ülkeyiz. Türkiye, İngilizce eğitiminde dünya 116’ncısı. Bu sene YGS’ye giren öğrenciler Fen Bilimleri alanında ortalama sadece 4 soruyu doğru çözebildi. 1 milyon 100 bin öğrenci bir tane bile fen bilimleri sorusu çözemedi.”
ÖRGÜN EĞİTİMDE OKUYAN ÖĞRENCİLERİN DURUMU REZALET
“40 matematik sorusundan sekizi ilkokul 3 ya da 4’üncü sınıf düzeyinde olduğu halde, sadece 5 soruya doğru yanıt verilebildi. Haftada en az 5 saat Türkçe dersi alan çocuklar, 40 Türkçe sorusundan ortalamada 16 net yapabildi. Öğrencilerin durumu kötünün de ötesinde rezalet. Dünyada öğrenci başına ayrılan eğitim tutarı 6 bin 500 dolarken, bu ortalama Türkiye’de 2 bin 730 dolarda kaldığı sürece çok da hayal kurmamak gerekir.”
AÖL – AÇIK ÖĞRETİM LİSESİ DAHA BAŞARILI
Açık öğretim lisesinde 1 milyon 300 bin çocuğun eğitim görmektedir. Rakamlara göre her 3 çocuktan bir lisede okula gitmemektedir. “Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı’nda (YGS) Açık Öğretim Lisesi mezunlarının başarısı dini ve mesleki lise mezunlarının başarısından 2 kat daha fazla. Bugün eğitim sistemimiz öyle bir haldedir ki milyarlarca lira harcanan mesleki ve dini liselerdeki öğrencilerin başarısını evinde kendi kendine ders çalışan çocuklar geçmiştir.